Elkezdődött: szelektív hulladékgyűjtés a Masterplastnál

A szelektív hulladékgyűjtő edények új életet jelentenek a tárolókba helyezett újrahasznosítható anyagok számára. Az újrahasznosítás nem valamiféle divat vagy trend, hanem egy olyan közös feladat, amellyel mindannyian hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez, akár magánszemélyként, akár cégként tesszük ezt.

Vállalatunk sárszentmihályi központjában számos helyen új gyűjtőedényeket helyeztünk ki, melyek segítségével szelektíven gyűjthetjük a hulladékot. A gyűjtőedényeket a Vertikál Nonprofit Zrt. üríti és szállítja el.

Fontos, hogy mit, hogyan és hova helyezünk el? Igen, a gyűjtőedények környezetében számos helyen információs plakátokon tájékozódhatsz arról, hogy mi számít szelektív hulladéknak és mi dolgozható fel a szelektív hulladékfeldolgozás során.

A szelektív hulladékgyűjtő edénybe helyezhető hulladékok listája:

  • Ásványvizes, tiszta üdítős, PET, egyéb flakonok

  • Tiszta csomagoló fóliák, fém- és aludobozok (sörös, üdítő, konzerves)

  • Papír (újság és karton), illetve a kombinált csomagolóanyagok (pl. tejes és gyümölcsös, Tetra-Pack)

FONTOS: Kérjük, hogy az edényzetekbe NE helyezz üveget és egyéb szennyezett csomagolási hulladékot vagy veszélyes hulladékot!

Mindig gondolj arra, hogy a hulladékokkal a begyűjtést követően emberek dolgoznak. Tehát lehetőség szerint az újrahasznosítható anyagok tisztán, laposra hajtogatva/taposva kerüljenek az edénybe.

A szelektív hulladékgyűjtés lényege az újrahasznosítás, ami biztosítja, hogy a tárgyaink előállításához felhasznált nyersanyag és energia ne vesszen kárba. Az anyagok újrahasznosításához kevesebb energiafelhasználás szükséges, mint a nyersanyagok kitermeléséhez, szállításához és feldolgozásához új termékek előállítása során. A hulladék újrahasznosításával csökkenthető a talaj-és levegőszennyezés is, mivel a hulladék így nem egy szeméttelepen landol. A bomló szemét ugyanis üvegházhatású gázokat, például metánt bocsát ki, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Egy ember az élete során körülbelül hatszázszor több szemetet termel, mint a saját testsúlya, ez több teherautónyi hulladékot tesz ki. Amikor a szemetet a hulladékégetőkben elégetik, az jelentős karbonlábnyommal jár, ugyanis ilyenkor nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a levegőbe. Az általunk felhalmozott hulladéknak azonban a nagy része másodlagos nyersanyagként újrahasznosítható, így ez egy jó módszer arra, hogy csökkentsük a légszennyezést.

Az újrahasznosítás nem valamiféle divat vagy trend, hanem egy olyan közös feladat, amellyel mindannyian hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez, akár magánszemélyként, akár cégként tesszük ezt.

Mi számít kommunális hulladéknak, és mit nem szabad a kommunális kukába dobni?

Sok ember gondolja azt, hogy bármit kidobhatnak ezekbe a kukákba, de ez egyáltalán nincs így. A hasznosítható hulladékok (papír, műanyag és fém) nem helyezhetők el a kommunális kukába, mint ahogyan a folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagok, az építési és bontási hulladékok, a lomok, az állati tetemek, zöldhulladékok, valamint az elektromos és az elektronikai hulladékok sem.