Hulladékgyűjtési akció! Tavaszi nagytakarítás a Sárvíz-malomcsatorna partján!

A víz bolygónk egyik, ha nem a legfontosabb kincse. Az éghajlatváltozás és a talajszennyezés miatt egyre nagyobb veszélyben van ez a felbecsülhetetlen kincs. 2023-ban a víz világnapjának a szlogenje és témája arra hívja fel a világ figyelmét, hogy ezen kincsünk megőrzése érdekében cselekednünk kell és mindezt gyorsan.

A Víz Világnapját minden évben március 22-én tartják. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az vízkészletek veszélyeztetettségére. Bolygónk felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz és a teljes vízkészletünket 1,4 milliárd km3-re becsülik. Ez a vízmennyiség egyenletesen elosztva körülbelül 2.700 km vastag réteget képezne bolygónk körül. Azonban ennek a szinte végtelen mennyiségnek csak egy apró része az, amit mi életető elemnek tekinthetünk. Ugyanis vízkészletünk 97,5 százaléka alkalmatlan emberi fogyasztásra, emellett a mezőgazdaság és az ipar sem tudja felhasználni magas sótartalma miatt.

A maradék, körülbelül 2,5 százalék teszi ki Földünk édesvíz készletét. Ez nem azt jelenti, hogy ennyivel gazdálkodhatunk. Ennek a víznek körülbelül 79 százaléka zárva van gleccserek és jégsapkák formájában, aminek felhasználásában nem bízhatunk, mivel beláthatatlan következményekkel járna, ha elolvadnának.

A talajvíz, az édesvízi folyók és tavak jelentős része, valamint a csapadék - elsősorban az intenzív mezőgazdasági tevékenységek miatt - alkalmatlan emberi fogyasztásra megfelelő kezelés nélkül. Ha Földünkön fellelhető vízforrásokból kivonjunk azokat, amelyek nem, vagy csak részben hasznosíthatóak, akkor szembesülni fogunk azzal ténnyel, hogy hiába élünk a “kék bolygón”, vízkészletünk mégis szűkösebb, mint gondolnánk.

A helyzet pedig évről évre látványosan romlik. Ugyanis a vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a lakosság.

Mi maradt végül? A teljes vízkészletünk maradéka – körülbelül 0,62 százalék – az, ami biztonságosan fogyasztható és felhasználható. Ez a felbecsülhetetlen értékű vízkészlet a felszín alatt bújik meg zárt rétegek által védve. Magyarország vízrajzi helyzetét tekintve nagyon kedvező helyen fekszik, ugyanis bővelkedik kiváló minőségű felszín alatti vízben.

Mit tehetünk mi annak érdekében, hogy a felszín alatti vízkészletet óvjuk? Tartsuk tisztán a felszínt és akadályozzuk meg a mérgező és szennyező anyagok talajba jutását. A nem kívánatos szemét és hulladék nem a természetbe való. Egy rövid és gyors szemétszedéssel is óriási eredményeket érhetünk el.

Közösségben az erő, együtt jobbak és eredményesek vagyunk. Március 24-én tisztítsuk meg együtt a Sárvíz-malomcsatorna partjának egy szakaszát a hulladéktól.

Szedjünk szemetet együtt, az eszközöket és a jó hangulatot mi biztosítjuk. Várunk szeretettel március 24-én 14:00 órakor a Masterplast sárszentmihályi telephelyén.

Időpont: 2023. március 24., péntek, 14:00-16:00-ig.
Találkozó hely: nagy parkoló bejárata
Amit mi biztosítunk: uzsonnával és frissítővel készülünk, ahogyan kesztyűkkel és zsákokkal is.
Amit te hozz magaddal: váltóruhát szerintünk érdemes magaddal hozni ezen a napon.

A tökéletes felkészülés érdekében kérjük jelezd részvételi szándékod. Kattints az alábbi linkre és regisztrálj az eseményre.

REGISZTRÁLJ!