Komoly orvosi probléma esetén is tudnak segíteni a FTC akadémia szakemberei

Dr. Jórász Zsolt Ferencvárosi Torna Club akadémia vezető orvosának meghívására és közreműködésével és Dr. Pánics Gergely az egészségügyi részlegvezető jóváhagyásával, az MGYA – Magyar Gyermekmentő Alapítvány gyermekintenzíves szakorvosai elsősegélynyújtó oktatásban részesítették a klub utánpótlás akadémiájának edzőit, gyógytornászait és masszőreit.

Az oktatáson az MGYA orvosai olyan eseteket mutattak be, melyekkel az utánpótlás képzésben dolgozó szakemberek leggyakrabban találkozhatnak a mindennapi munkájuk során a sportpályán.

Az elméleti előadást minden esetben a gyakorlati bemutatás követte. Az eljárások prezentálása kitért a végtagsérülések rögzítésére, a gerinc – és/vagy koponyasérültek ellátására, az eszméletlen beteg ellátására, az allergiás frakció vagy görcsök, fulladások során követendő protokollra, illetve gyakorolták az újraélesztés lépéseit is manuálisan és félautomata defibrillátorral is.

„Számunkra nagyon fontos a gyermekek egészsége. Szerencsére sikerült Dr. Jórász Zsolt csapatorvosunk segítségével kapcsolatba lépni az alapítvánnyal. Szerettem volna az összes kollégámat bevonni az oktatása, hogy ha komoly probléma alakulna ki a pályán, akkor a megfelelő módon tudjuk a gyerekeken segíteni”mondta az esemény kapcsán Palásthy Norbert, a Ferencvárosi Torna Club utánpótlás igazgatója.

Youtube video:

„Azt gondolom nagyon fontos, hogy gyakorlati képzésben is részesüljenek az akadémia szakemberei. Kevésnek tartjuk az elméleti képzést, kevésnek tartjuk azt, hogy oktatóvideókat, előadásokat hallgatnak meg a dolgozóink. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány által létrejött képzésén minden munkatársunk részt tudott venni. Most a gyakorlatban tudták alkalmazni az elméletben megszerzett tudást. Talán mondhatom, hogy felkészültebbek lettek egy súlyosabb sérülés okozta stresszhelyzetre”tette hozzá Dr. Jórász Zsolt.

*„Minden laikus számára fontos lenne, hogy tudják mit kell az első 10-15 percben tenni, amíg megérkezik a mentő. Különösen igaz ez egy sportpályán, ahol még különösebb terhelést is kapnak a gyerekek. Fontos, hogy felkészültek legyenek arra, hogy ezt a nagyon értékes 10 percet hogyan tudják eltölteni, milyen eszközökkel és hogyan tudnak segíteni” *– zárta az eseményt gondolataival Dr. Gesztes Éva, az MGYA – Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója.